Groot Koerkamp Genemuiden
De Echte Bakker

Grondstoffen

Amarant

Amarant is een zeer oud gewas dat zijn oorsprong heeft in Amerika. Amarant behoort tot de eenjarige, kruidachtige planten en is rijk aan vitamine B, Vitamine E en mineralen zoals magnesium, fosfor, kalium en zink en is daardoor erg voedzaam.  

Oorsprong

De Azteken, Inca’s en Maya’s in Amerika gebruikte amarant als voedsel en geneesmiddel. Door de Spaanse kolonisten was amarant verbannen naar gebergtes in Midden- en Zuid-Amerika.

Teelt en oogst

Amarant is officieel geen graansoort, maar heeft wel dezelfde mogelijkheden als graan. Amarant is familie van Quinoa. Eén amarant plant kan wel tot 500.000 zaden produceren. Wanneer de amarant plant nog jong is, zijn de bladen groen. Wanneer de plant verder rijpt verkleuren de zaadjes. De zaadjes groeien in lange pluimen die verschillende kleuren kunnen hebben, zoals paars, rood of goudgeel.

Voedingswaarden amarant

Per 100 gram                  
Vit A Vit B1 Vit B2 Vit B3 Vit B5 Vit B6 Vit C Vit E        
UI mg mg mg mg mg mg mg        
2 0,1 0,2 0,9 1,5 0,6 4,2 1,2        
                       
Natrium Kalium Calcium Fosfor Ijzer Magnesi. Koper Zink        
mg mg mg mg mg mg mg mg        
4 508 159 557 7,6 248 0,5 2,9        
                       
Energie Energie Water Eiwit Koolh. Suikers Vet Verz. EOV* MOV** Cholest. Vezels
kcal kJ g g g g g g  g g mg g
371 1553 11,3 14 66,0 1,7 7,0 ? ? ? 0,0 7,0
                       

 

Bron: Nieuwegranen.nl

Boekweit

Boekweit is een eenjarige plant uit de duizendknoopfamilie. Boekweit wordt in Europa vooral nog in Polen verbouwd, maar ook nog voor een minder groot deel in Frankrijk. Boekweit komt vroeg in bloei, in sommige situaties al na 6 weken. Boekweit kenmerkt zich door het feit dat het gewas op een schrale grond een redelijke opbrengst geeft. Het is een weergevoelig en daarmee zeer onzeker gewas.

Oorsprong

Boekweit is een eenjarige plant uit de duizendknoopfamilie. Boekweit wordt in Europa vooral nog in Polen verbouwd, maar ook nog voor een minder groot deel in Frankrijk. Boekweit komt vroeg in bloei, in sommige situaties al na 6 weken. Boekweit kenmerkt zich door het feit dat het gewas op een schrale grond een redelijke opbrengst geeft. Het is een weergevoelig en daarmee zeer onzeker gewas.

Teelt en oogst

Boekweit is een zomergewas. Het is erg gevoelig voor vorst en de groeiperiode duurt slechts 3 maanden of 100 dagen. Daarnaast is boekweit ook nog eens gevoelig voor wind, regen en hagel. De zaaitijd is van half mei tot half juni. Boekweit is dankzij de snelle groei een goede bodembedekker, maar ook erg gevoelig. Wanneer het gewas tien centimeter hoog is kan het nodig zijn om te wieden. Dit moet echter wel voorzichtig gebeuren omdat boekweit een zeer teer gewas is.

Voedingswaarden boekweit

Per 100 gram                    
Vit A Vit B1 Vit B2 Vit B5 Vit B6 Vit B11 Vit C Vit D        
IU mg mg mg mg µg mg µg        
  0,6 0,15 ? 0,2 40 0,0 0,0        
                       
Natrium Kalium Calcium Fosfor Ijzer Magnesi. Koper Zink        
mg mg mg mg mg mg mg mg        
1 700 30 260 2,2 110 0,5 2,0        
                       
Energie Energie Water Eiwit Koolh. Suikers Vet Verz. EOV* MOV** Cholest. Vezels
kcal kJ g g g g g g  g g mg g
358 1503 10,6 41,4 72,6 2,2 1,7 0,4 0,6 0,6 0,0 3,7
                       

 

Bron: Voedingswaardetabel.nl

                 
Bron: Nieuwegranen.nl

Groot Koerkamp Genemuiden

Langestraat 10
8281AL Genemuiden
0383855803
0383856137