Groot Koerkamp Genemuiden
De Echte Bakker

Desembrood

Lokaal Slow Food

Ons assortiment Puur Antoon wordt steeds groter. Waar staat Puur Antoon voor?  De basis is te vinden in onze eigen regio. Molenaar Anton Wolters uit Ommen maalt op molen de Lelie met veel passie en vakmanschap het mooiste ambachtelijke meel. Het graan betrekt hij zoveel mogelijk van lokale akkerbouwers. Het Vechtdal meel is een specialiteit. Met als het speltmeel dat bij Anton van de molensteen komt. Biologisch geteelde spelt voor het beste resultaat.

Logisch of biologisch?

Het mogen zeggen dat mijn broden van biologische herkomst zijn heeft een grote invloed op ons bedrijf. Als je dat wilt dan wordt je gecertificeerd, maar dan mag je in die bakkerij alleen nog maar biologisch werken. Dat is voor zowel de molenaar als voor ons als bakker niet haalbaar.

Wij gebruiken grondstoffen van natuurlijke herkomst. Bloem en meel waar geen hulpgrondstoffen aan worden toegevoegd. Speciale meelsoorten komen van molenaar Wolters van molen De Lelie uit Ommen. Hij verwerkt de granen op ambachtelijke wijze op de traditionele molenstenen. Onze desem is 17 jaren geleden opgestart door spontane gisting van bloem en water.

Wij maken onze Puur! Desembroden in grotere charges. De broden worden voor 60% gebakken, waarna ze worden ingevroren. De laatste afbakfase gebeurd in de winkel op de dag van de verkoop. De broden gaan dan de oven in om er een lekker krokant korstje aan te bakken. Door de korst krijgt brood een groot deel van zijn smaak. Als de korst bruin kleurt, is dat het gevolg van karameliseren van suikers die in het brood zijn ontstaan door de gisting. Het aroma van het Puur!Desembrood kun je ruiken. Aroma in brood wordt opgebouwd door de lange rijsprocessen.

Dat Puur! u mag smaken, geniet ervan!

 

Antoon

Spelt-Desembruinbrood

Het graan gewas Spelt wordt een oergraan genoemd. Dit, omdat Spelt zich niet laat sturen door de mens. Het graan is praktisch onveranderd door de jaren heen. Onze molenaar Anton Wolters uit Ommen koopt alleen biologisch geteelde Spelt van akkerbouwers uit de regio. Spelt Desembruinbrood maken wij op z'n puurst! Spelt volkorenmeel, speltbloem, water, roggedesem, zeezout en olijfolie. Wij voegen daarnaast nog één ding toe; heel veel tijd. Tijd om te rijzen.

Tarwe- Desemwitbrood

Het graan gewas Spelt wordt een oergraan genoemd. Dit, omdat Spelt zich niet laat sturen door de mens. Het graan is praktisch onveranderd door de jaren heen. Onze molenaar Anton Wolters uit Ommen koopt alleen biologisch geteelde Spelt van akkerbouwers uit de regio. Spelt Desemwitbrood maken wij op z'n puurst! Speltbloem, water, roggedesem, zeezout en olijfolie. Wij voegen daarnaast nog één ding toe; heel veel tijd. Tijd om te rijzen.

Net als tarwekorrels, kun je Spelt malen en uitzeven tot volkoren speltmeel, en gezeefd tot speltbloem. Van de speltbloem bakken wij een robuust Spelt- desemwitbrood. Speltbloem, water, desem, zeezout en olijfolie meer zit er niet in. Behalve uren lang durende rijsprocessen. Tijdens deze rijsprocessen vindt de smaakvorming van het brood plaats. Vergelijk het met wijn. Pers druiven uit en doe dat sap in een fles, dan heb je druivensap geen wijn. Daarvoor is een heel proces van gisting nodig. Bij brood is het precies het zelfde. Hoe sneller de broodbereiding plaatsvindt des te minder smaak, aroma en malsheid er in het brood zit. Dat is misschien wel weer op te vangen met de nodige hulpmiddelen, maar zoals zo vaak minder is beter.

Desem- Tarwewitbrood

  

Molenaar Anton Wolters maalt op molen de Lelie in Ommen. Hij is al meer dan 30 jaar molenaar van beroep.En weet waar hij over praat. Akkerbouwers in het Overijsselse Vechtal leveren het graan voor zijn Vechtdal tarwebloem en het Vechtdal volkoren tarwemeel. Kwaliteit en dat zo dicht bij huis! Van de Vechtdal bloem maak ik mijn Puur Antoon Tarwe- Desemwitbrood. Zeer lange rijsprocessen in combinatie met alleen maar bloem, water, desem, zeezout en olijfolie, zorgen voor de pure smaak.

Puur Speltdesem broodje

Hiermee ben ik aan de slag gegaan. Het resultaat is een Broodje Puur Speltdesem. Wat zit er in een Broodje Puur Speltdesem?

Speltbloem
Water 
Volkoren Speltmeel
Zonnebloempitten
Sesamzaad
Lijnzaad
Desem
Speltvlokken
Olijfolie
en Zeezout.

Broodje Puur Speltdesem bevat geen tarwe of tarwe gluten, is koemelk en lactose vrij  en bevat geen kippe-ei. Wordt geprduceerd in een bakkerij waar gist en tarwe worden verwerkt.

Het deeg wordt langzaam gekneed, en krijgt een deegrijping minimaal 2,5 uren. Daarna wordt het deeg heel voorzichtig in model gemaakt, en op de juiste grote afgestoken. Dit is puur handwerk, en daarom is niet elk broodje gelijk. Hierna volgt nog een rijsproces van minstens een uur, waarna de broodjes worden gebakken. Dit afbakken houdt in dat de broodjes voorgebakken zijn als deze uit de oven komen. Daarna afkoelen en zo snel mogelijk invriezen. Eenmaal ingevroren worden de broodjes verpakt, en zijn ze klaar voor gebruik.

In de winkel of bij u thuis worden de broodjes na te zijn ontdooit lekker knapperig en krokant gebakken in 4 minuten ineen voorverwarmde oven van 220 graden. Het feest van puur genieten kan beginnen! Eet smakelijk.

 

Bakker Antoon

Groot Koerkamp Genemuiden

Langestraat 10
8281AL Genemuiden
0383855803
0383856137